Ny beroendebehandling för HBTQI+ öppnar på The House

Med beroendeterapeuten Malla Ström i spetsen öppnar nu en helt ny behandlingsenhet på The House för gruppen HBTQI+.

I dag finns ingen beroendevård som har spetskompetens för att behandla HBTQI+-personer i Sverige. Det vill vi på The House ändra på, som nu utvecklat en ny enhet med fokus på just det.

Här, på The House HBTQI+, har vi tagit fram en behandling som särskilt riktar sig till dig som inte fått den vård som du behöver på grund av okunskap eller ren diskriminering. Hit kan du också söka dig som medberoende eller anhörig.

“Jag vet hur det känns att leva i utanförskap med en rädsla för att aldrig passa in”

På The House arbetar nu beroendeterapeuten Malla Ström, transperson och tillfrisknad beroende. Hon har länge upplevt att svensk beroendevård brister vad gäller behandling av HBTQI+-personer: 

– Redan som praktikant på The House så hade jag en vision om att göra just det här och det är också en stor anledning till att jag utbildade mig till beroendeterapeut. För mig är det så viktigt att alla ska kunna känna sig trygga och välkomna, oavsett sexuell läggning eller livsstil.

Beroendeterapeuten och konceptdesignern Robert Bohman, grundare av The House, delar den uppfattningen: 

– Det finns helt enkelt inga specifika behandlingar för den här gruppen. När jag hörde att Malla utbildade sig till beroendeterapeut så tänkte jag direkt att vi behöver öppna en enhet för HBTQI+ så fort hon var färdigutbildad. 

HBTQI+-personers upplevelser av diskriminering inom beroendevården

Personalen satte då genast igång med att skicka ut en enkät till HBTQI+-personer, där man ställde frågor om deltagarnas egna upplevelser av beroendevården. Responsen var i många fall tung att läsa – en majoritet berättade att de känt sig illa behandlade och upplevt ett stort utanförskap, en minoritetsstress som gjort det svårt att dela med sig om traumatiska händelser i det förflutna. 

Att utsättas för diskriminering av terapeuter och läkare är tyvärr inte alls ovanligt, vilket Malla själv fått erfara under sin resa i nykterheten: 

–  När jag blev nykter så började jag gå till en beroendeterapeut som visserligen var kompetent, men som inte hade någon aning om hur hon skulle nå fram till mig på grund av min könsidentitet. Det var ren okunskap från hennes sida, men påverkade såklart behandlingen eftersom jag inte kände att det var ett forum där jag till hundra procent kunde berätta om vissa händelser i mitt liv som jag varit med om, säger hon och fortsätter: 

– När jag sedan besökte en beroendeläkare och gjorde min spektrumautistiska utredning så kunde de tilltala mig med helt fel pronomen eller till och med använda det manliga namn som jag fick när jag föddes. Där fanns noll förståelse för min person, vilket både var respektlöst men dessutom ren och skär diskriminering. 

Specialiserad behandling för HBTQI+-personers unika utmaningar inom beroende och psykisk ohälsa

Att skapa en specialiserad behandling har därför varit en självklarhet för oss på The House Rehab, i synnerhet då forskning visar att HBTQI+-personer löper ökad risk att utveckla psykisk ohälsa – något som ofta går hand i hand med beroendeproblematik: 

– Att vilja döva känslor med sinnesförändrande substanser på grund av utanförskap, ensamhet eller trauma är kanske den enda lösningen som man har, vilket i sin tur gör att man kan bli mer sårbar för att fastna i ett missbruk, förklarar Malla. 

Det är också en grupp med hög användning av både alkohol och droger, där det finns få saker som är tabu: 

– I den här världen finns en väldigt liberal syn på droger. Kokain, amfetamin och internetdroger förekommer i stor utsträckning i såväl uteliv som i sexuella möten. Där finns en risk att man gör saker i ett påverkat rus som man sedan kanske inte känner att man kan stå för. Att bryta sina moraliska värderingar under ett rus är något som jag också gjort och jag vet hur tufft det kan vara. 

Robert instämmer: 

– Kemsex-delen inom den här gruppen är väldigt stor, där det lätt kan slå över och utvecklas till något otroligt destruktivt. Att det är något som Malla själv har erfarenhet av ser vi som en stor styrka på vår enhet. 

Mallas resa: Från tungt drogmissbruk till nykterhet och engagemang för HBTQI+-samhället

Själv var Malla bara 18 år när hon för första gången kom i kontakt med tunga droger. Som nyinflyttad i Stockholm öppnades plötsligt en helt ny värld av fest framför hennes fötter, en klubbscen där kokain och amfetamin flödade fritt. 

Vad som började med lite festknarkande på helgerna utvecklades så småningom till ett tjugoårigt missbruk, en mörk tid i hennes liv med trauman som misshandel, våldtäkt och klammeri med rättvisan. När hon för sju år sedan svävade mellan liv och död fick hon hjälp att ta sig till ett tolvstegsmöte, en avgörande vändpunkt som blev det första klivet mot nykterheten: 

– Jag vet hur det känns att leva i utanförskap med en rädsla för att aldrig passa in. Alla extrema medel man kan till för att uppleva någon slags samhörighet. Att bli mobbad, utsatt för sexuella trauman och den där känslan av att inte bli hörd i samhället. Det är just därför som många av oss tar till droger. 

Men att ta det där steget och söka hjälp är inte så lätt alla gånger. Att beroendevård ofta sker i en kall, steril och anonym miljö gör inte saken enklare, direkt. 

 

The House Rehab: Beroendevård med färg och liv

På The House har vi gjort något helt annat – här är samtliga lokaler inredda med spännande konst, färgstarka tapeter och sällsynta möbler. Metoden som Robert använt sig av när han inrett The House kallas EBD (evidence based design), en väl beprövad teknik där man skapar en omgivning som bidrar till ett ökat tillfrisknande och inre lugn. 

Det har visat sig vara en riktig framgångssaga. På bara fyra år har vår verksamheten vuxit till närmare 20 anställda, med en öppenvårdsmottagning i Stockholm och en internatgård i Östergötland:

– Vårt främsta verktyg har varit word of mouth, där vi fått så pass många och nöjda tillfrisknade klienter att man velat berätta om oss för sin omgivning och rekommenderat andra in i behandling. Givetvis är våra digitala kanaler också viktiga delar av vår verksamhet. Vi har till exempel en egen podd (En Beroendepodd) och producerar ständigt nytt material på vår hemsida för att öka medvetenheten om den här sjukdomen, säger Robert. 

Han hoppas att alla, oavsett könsidentitet eller läggning, ska känna sig trygga när de kliver in på The House: 

– Vår personal är otroligt öppen och välkomnande. De HBTQI+-personer som vi arbetat med innan vi öppnat den här enheten har uttryckt precis det som Malla beskriver, men att The House är en plats där man känner att man kan vara sig själv. Och det gör oss unika. 

För tillfället är Malla den enda medlemmen i personalen som tillhör gruppen HBTQI+: 

– Jag är väl den enda här, såvitt vi vet än så länge, skrattar hon. 

Vill du veta mer om The House HBTQI+? Du når oss på 076-600 80 30 eller via eposten [email protected].