Dricker jag för mycket? 10 tecken på alkoholmissbruk

 

Tänker du mycket på alkohol, eller har du svårt att sluta dricka när du väl börjat? Det är några tecken på att ditt drickande blivit ett problem.

Den genomsnittlige svensken över 15 år dricker ungefär cirka 8,7 liter ren alkohol om året. Det kan låta som en hel del, men när dricker man egentligen för mycket? 

I Sverige brukar man prata om ett så kallat riskbruk, ett rätt nytt begrepp som betyder att mängden alkohol man dricker kan få skadliga konsekvenser. Det mäts genom antal standardglas per vecka, med över 14 enheter för män och över 9 för kvinnor. 

Att bara räkna enheter räcker dock inte för att slå fast att någon har ett alkoholmissbruk. Beroende är en komplex sjukdom som i stor utsträckning påverkar den drabbade psykiskt, med såväl förändrade tankemönster som nya sociala beteenden.

 

Tecken på alkoholberoende

Exakt hur man påverkas är individuellt, men det finns ett par saker som kan vara bra att hålla koll på om du misstänker att du (eller någon annan) halkat in i ett missbruk. En alkoholist kan däremot förneka sitt problem eller rättfärdiga drickandet om man utåt sett lever precis vanligt. Kanske dricker man aldrig ensam, sköter sitt jobb och blir heller aldrig bli så full. Hur skulle man då kunna vara en alkis?

Just den ökade toleransen är en särskilt knepig varningsflagga, eftersom den beroende själv kanske inte ens ser det som ett problem: 

– Det första tecknet på beroende är egentligen den ökade toleransen, vilket också döljer själva problemet då man inte blir så berusad fastän man dricker mer, säger Robert Bohman, beroendeterapeut på The House.

Kolla in punkterna här nedan – stämmer några av dem in på dig, eller kanske någon du känner? 

1. Ökad tolerans 

Hur kan kollegan bli berusad på bara två glas vin? Din egen toleransnivå tycks bara bli högre och högre, i takt med att du själv måste dricka mer och mer för att känna av någon effekt. Att du inte blir särskilt påverkad i andras ögon kan du också använda för att försvara ditt drickande. 

2. Du kan inte sluta tänka på alkohol

När ska du dricka igen? Påträngande och nästan tvångsmässiga tankar om alkohol upptar en stor del av din vakna tid, som ofta leder till anledningar att dricka.

3. Du kan inte tygla ditt humör 

Att kontrollera dina känslor blir allt svårare, med kraftiga humörsvängningar som följd. Saker som du kanske inte reagerat lika stark på tidigare kan numera få dig att bli orimligt arg eller ledsen. 

4. Det blir inte som du tänkt dig när du dricker 

Du skulle ju bara dricka två öl. I stället blev det alldeles för mycket, med en utekväll som blev betydligt senare än du räknat med. 

5. Din sysselsättning påverkas av drickandet

Drickandet påverkar din sysselsättning i allt större utsträckning. Vissa alkoholister får svårigheter att sköta sitt arbete, med fler sjukdagar som konsekvens. Det gäller dock inte för alla. 

6. Kanske undviker du att dricka socialt – och dricker hellre själv

Du vill inte få några kommentarer om hur mycket du dricker. I en del fall (inte alla) kan det leda till att du börja dricka själv för att slippa konfronteras av andra.  

7. Drickandet får negativa konsekvenser, men du fortsätter ändå 

Du vet att alkoholen är skadlig för dig. Ändå kan du inte sluta, trots de negativa konsekvenser som börjar uppstå runt omkring dig. Det kan bland annat försämra relationerna till personer i din närhet. 

8. Din ekonomi tar stryk 

Din konsumtion av alkohol börjar bränna hål i plånboken. För att få ekonomin att gå runt kan det hända att du tvingas låna pengar av anhöriga eller kreditföretag.

9. Du minns inte vad som hände i går 

Att inte komma ihåg vad som hände kvällen innan kan vara en läskig och obehaglig känsla. Minnesluckor eller blackouts sker vid hög alkoholkonsumtion och är ett tecken på att din hjärna börjar ta skada av alkoholen. 

10. Du börjar få abstinensbesvär 

Rastlöshet, sömnproblem eller svettningar. När du inte dricker upplever du abstinensbesvär, som bara lindras när du dricker.

Vill du prata med någon om missbruk eller medberoende? Ring eller mejla oss så berättar vi mer.

[email protected] eller 076-600 80 30