Vad är ketamin?

Vad är ketamin? Ketamin är ursprungligen en typ av bedövningsmedel som ofta används av veterinärer och inom anestesi i medicinska sammanhang. På senare tid har ketamin blivit allt vanligare som en rekreationsdrog i festsammanhang. Många missbrukar ketamin genom att blanda det med andra droger, såsom kokain, för att förstärka dess effekter. I USA har ketamin nyligen också godkänts som behandling för depression i vissa delstater, vilket visar dess mångsidighet inom medicin.

Trots att ketamin har legitima medicinska användningsområden, använder många det rekreationellt, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser. Missbruk av ketamin kan skapa beroende och orsaka både fysiska och psykiska skador. Om du kämpar med ketaminmissbruk finns det hjälp att få, och hos The House erbjuder vi ett brett utbud av behandlingsprogram för olika typer av substansberoende, inklusive ketaminberoende.

Vad är Ketamin? Markus Enochson berättar

Vad är ketaminmissbruk och dess effekter?

Ketamin tillhör en grupp droger som kallas dissociativa substanser, vilket innebär att de kan förändra vår perception av verkligheten, oss själva och omgivningen. De dissociativa effekterna kan skapa en känsla av separation från kroppen eller verkligheten, vilket är en av anledningarna till att ketamin används rekreationellt. Men vad är de specifika effekterna av ketaminmissbruk?

Vanliga biverkningar av ketamin inkluderar:

  • Agitation
  • Hallucinationer
  • Minnesförlust
  • Förvirring
  • Muskelstelhet
  • Domningar
  • Kognitiva problem

 

Förutom dessa symtom finns det även risk för allvarliga hälsoproblem som andningssvårigheter, krampanfall och njurskador. Långvarigt missbruk kan leda till ketamin-cystit, en allvarlig blåssjukdom, särskilt hos kvinnor.

Ketaminberoende: Orsaker och risker

Ett vanligt mönster hos de som utvecklar ett ketaminberoende är upprepade binge-episoder, där stora mängder ketamin används över en kort period för att återskapa de önskade effekterna av drogen. När toleransen ökar, blir det svårare att uppnå samma rus, vilket leder till ökat missbruk och ökad risk för allvarliga skador.

Behandling för ketaminmissbruk

Det finns inga specifika behandlingsprotokoll som enbart fokuserar på ketaminmissbruk, men många av de behandlingsmetoder som används för andra former av substansberoende är effektiva även för ketaminberoende. På The House erbjuder vi en kombination av 12-stegsprogram, KBT, MI, mindfulness och återfallsprevention för att hjälpa individer att tillfriskna.

Den terapeutiska processen syftar till att ge individer en djupare förståelse för de bakomliggande orsakerna till deras missbruk och att utveckla hälsosammare beteenden. Genom att anpassa behandlingen efter varje persons unika behov kan vi erbjuda omfattande stöd för långsiktig nykterhet.

Söker du hjälp för ketaminberoende?

Om du eller någon du känner är fast i ett ketaminberoende eller annan form av substansberoende, kan The House erbjuda professionell hjälp. Kontakta oss idag på 076 600 80 30 eller via e-post på [email protected] för mer information om våra behandlingsprogram och hur vi kan hjälpa dig att återfå kontrollen över ditt liv.