Hur pratar jag med mitt barn om alkohol?

Att kommunicera med sin tonåring är inte alltid det lättaste. Att dessutom försöka ta det där snacket om drickande kan ibland kännas helt omöjligt. 

Vissa sluter sig helt när alkohol och droger kommer på tal, medan andra verkar kunna prata om allt. Men alla som har en tonåring där hemma vet att det kan vara svårt att hålla en lugn och sansad diskussion med sitt barn, inte minst om ämnet är känsligt. 

Anna Setréus, beroendeterapeut på The House, tror att det är viktigt att våga lyfta när tonåringen kommer att dricka, snarare än om

– Ta ett kliv tillbaka och bara lyssna, även på det som sägs mellan raderna. Ställ frågor, visa att du är intresserad och pausa samtalet för en stund om det dyker upp något som gör dig upprörd.

För att agera i affekt om man till exempel hittar en spritflaska på rummet hjälper inte någon. Även om det är naturligt att reagera starkt på sådana situationer så behöver du ge både sig själv och tonåringen betänketid kring vad som ska ske härnäst:

– Kasta dig inte på luren och ring till rektorn eller klasskamraternas föräldrar. Ta det samtalet när du känner dig lite mer balanserad, så att du och ditt barn får tid att tänka på hur ni ska gå vidare, säger Anna. 

Får man bjuda sitt barn på alkohol?

En del föräldrar väljer att bjuda på något glas då och då, i hopp om att det ska avdramatisera drickandet. Det är visserligen inte olagligt att bjuda sitt barn på alkohol i Sverige, men det finns inga studier som pekar på att det får tonåringen att dricka mindre  – tvärtom. 

Forskning visar nämligen att barn som bjuds på alkohol av föräldrarna har en högre alkoholkonsumtion än i hemmen med nolltolerans. Ju tidigare barnet dricker, desto högre är också risken för alkoholberoende i vuxen ålder: 

– Det är egentligen rätt logiskt att tonåringen dricker mer om hen har fått dricka ett glas vin tillsammans med sina föräldrar. Det är inte så att man sedan går på en fest och förklarar att det minsann är bra för ens egen del, eftersom man har druckit hemma, menar Robert Bohman, beroendeterapeut på The House. 

Se fler råd till dig som förälder här nedan! 

 

Barn och alkohol – 6 tips till föräldern

1. Lyssna utan att döma 

Var intresserad av ditt barns tankar och upplevelser. Det visar att du bryr dig – och framför allt att du tar hen på allvar. Det är särskilt viktigt om du får höra något som känns lite jobbigt. Genom att inte bemöta ditt barn med kritik är sannolikheten större att barnet vågar anförtro sig till dig i framtiden. 

2. Vad tydlig med dina gränser

Alla barn har behov av gränssättning, men att bara förbjuda något brukar inte vara särskilt effektivt. Var tydlig med vad som gäller hemma hos er (och varför), så att tonåringen vet vilka förväntningar som finns. 

3. Bjud inte ditt barn på alkohol hemma 

Statistik visar att de tonåringar som bjuds på alkohol hemma faktiskt har en högre alkoholkonsumtion än snittet. Det skickar också dubbla signaler kring vad som egentligen gäller – för om du bjuder på alkohol hemma borde det ju var okej att dricka utanför hemmet också, eller? 

4. Förhör inte din tonåring 

Du vill kunna mötas i ett samtal utan att din tonåring upplever sig förhörd eller ställd mot väggen. Att tvinga fram information ökar inte direkt förtroendet för dig, även om du tycker att du har den rätten som förälder. 

5. Glöm inte bort att du är en förebild 

Ibland kanske det inte verkar som att din tonåring lyssnar på dig, men hen ser mer än du tror. Hur är dina egna alkoholvanor? Kom ihåg att du som vuxen är en förebild och att ditt eget beteende runt alkohol är minst lika viktigt när du sätter gränser.

6. Behåll lugnet!

Försök att inte agera på starka känslor när ditt barn berättar något som gör dig upprörd. Visa istället uppskattning för att hen är ärlig mot dig och berätta varför informationen skapar oro. 

Behöver du hjälp att prata med din tonåring om alkohol och droger? På The House behandlar vi inte personer under 18 år, men vi kan däremot medverka vid ett motiverande samtal tillsammans med dig och ditt barn. Ring eller mejla oss så berättar vi mer. 

[email protected] eller 076-600 80 30