Kan vem som helst få en haschpsykos?

Markus Enochson berättar om haschpsykos

I takt med att cannabis blir allt starkare drabbas allt fler svenskar av haschpsykoser. Många undrar om man måste ha anlag för psykisk sjukdom för att utveckla en psykos, men sanningen är att en haschpsykos kan drabba vem som helst. Att ta några bloss på en joint ses av många som relativt oskyldigt, särskilt i jämförelse med andra droger. “Det är ju bara lite gräs”, hör man ofta.

Idag är cannabis världens mest använda illegala drog, och i Sverige visar siffror från Folkhälsomyndigheten att 2,6 procent av befolkningen brukat cannabis det senaste året. Men om du själv rökt ett tag har du kanske märkt att en femma idag inte ens går att jämföra med det du provade i ungdomen.

Ökad risk för haschpsykos med starkare cannabisprodukter

Under de senaste decennierna har styrkan på cannabis, inklusive hasch, tredubblats i Europa. Nästan all cannabis som säljs odlas nu inomhus med högre THC-halt. Den starkare cannabis som finns idag har bidragit till en ökning av cannabisutlösta psykoser, även känt som haschpsykoser. Allt fler länder går mot en avkriminalisering av cannabis, men debatten kring de potentiella riskerna, som haschpsykoser, pågår fortfarande.

Forskning visar på ökning av haschpsykoser i Skandinavien

En studie från Oslo universitetssjukhus visar att antalet haschpsykoser och andra cannabisutlösta psykoser har ökat kraftigt i Skandinavien mellan 2000 och 2016. I Sverige har dessa ökat från 0,8 till 2,7 per 100 000 invånare, vilket innebär en tredubbling av fallen. Studien avslöjar också att en tredjedel av de drabbade senare utvecklar schizofreni.

Vad händer i kroppen vid en haschpsykos?

Isak Lelic, specialistläkare på Södersjukhuset i Stockholm, förklarar att en haschpsykos innebär att hjärnan försätts i ett tillstånd av överaktivitet. Dopaminbalansen rubbas, vilket kan leda till hallucinationer och vanföreställningar. Dessa tillstånd kan vara mycket påfrestande för hjärnan och i vissa fall leda till permanenta skador om psykosen varar länge.

Ökad risk för framtida psykoser efter en haschpsykos

Om du har fått en haschpsykos ökar risken för att drabbas igen. Tillståndet kan bli kroniskt i vissa fall. Många som behandlats för akuta drogutlösta psykoser har ingen insikt om sitt beroende och kan ha svårt att få rätt hjälp för att undvika nya psykoser.

Markus Enochson, behandlingsansvarig på The House, betonar vikten av att vården informerar om riskerna med långvarigt cannabisbruk, särskilt när det förekommer haschpsykoser:

– Det behövs en tydligare kommunikation om vad som faktiskt händer när man drabbas av en haschpsykos. Många tar inte problemet på allvar, vilket gör det svårt att förebygga nya psykoser, säger Markus.

Viktig information om cannabispsykoser

Forskningen visar att haschpsykoser nu är vanligare än amfetaminpsykoser i Sverige, endast överträffade av alkoholutlösta psykoser. Medelåldern för att drabbas av en haschpsykos har dessutom sjunkit från 41 till 31 år, vilket innebär att allt yngre personer riskerar att drabbas.

Hjälp finns att få

Kämpar du själv med ett beroende, eller finns det någon i din närhet med missbruksproblematik? Ring eller mejla oss så berättar vi mer om vilka behandlingar som finns här på The House.

[email protected] eller 076-600 80 30