Hur håller man sitt nyårslöfte? Tips och trick
Hur lyckas man hålla sitt nyårslöfte – Det här säger forskningen
Formuleringen av ditt nyårslöfte spelar stor roll för utfallet, visar svensk forskning. Om det däremot kretsar kring en önskan att bli nykter så behöver du snabbt komma igång med en behandling – vänta inte!
December blir ofta en rätt stökig månad för många av oss. Med ett nytt år som hägrar i fjärran är det lätt hänt att släppa på hälsosamma rutiner eller löften som man lovat sig själv. Kanske har du slarvat med träningen, druckit mer än vanligt eller använt droger på ett sätt som du egentligen inte brukar. Men 2023 – då ska du ta tag i allt det där.
En studie som genomförts vid Stockholms universitet visar att mellan 12-18 procent av svenskarna avger nyårslöften, som för det mesta kretsar kring förbättrade matvanor, ekonomi eller fysisk hälsa.
Att faktiskt hålla det där nyårslöftet kan dock vara svårt för en del. Enligt forskning tar det ungefär 66 dagar innan en beteendeförändring blir till en ny vana, vilket gör att tröskeln känns särskilt hög just i början. Däremot är sannolikheten större att du faktiskt lever upp till nyårslöftet när du väl passerat den gränsen. Men hur lyckas man med det?
Per Carlbring: Så formulerar du ett nyårslöfte som du faktiskt kan hålla
Per Carlbring är professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet. Han har forskat om svenskarnas nyårslöften och är medförfattare till boken “Tio i tolv – En bok om att lyckas med nyårslöften, mål och beteendeförändringar”.
I Carlbrings studie, som är världens största experimentella studie kring nyårslöften, deltog över 1 000 svenskar som följdes upp under årsskiftet 2017/2018. Efter att ha formulerat sina nyårslöften delades testpersonerna in i tre grupper som fick olika mycket stöd under det kommande året – mycket stöd, lite stöd och inget stöd alls:
– Det visade sig att stödet som gavs till testpersonerna inte innebar så stor skillnad när det kom till slutresultatet att hålla sitt löfte under hela året. Det som förvånade oss var resultatet kring hur man utformat sitt löfte, säger han till Stockholms universitet.
Det gick nämligen bäst för deltagarna som formulerat sitt nyårslöfte som ett så kallat “närmandemål”, där man genom uppmaningar och anvisningar fokuserade på att börja med eller införa något nytt i livet. Nyårslöften som baserades på att undvika eller sluta med något, alltså “undvikandemål”, var svårare att hålla.
Att tänka på hur du formulerar ditt nyårslöfte kan alltså göra det lättare för dig att nå ditt mål, tror Carlberg:
– Inom många områden kan en omformulering absolut fungera. Lovar du exempelvis att du ska sluta äta godis och gå ner i vikt så har du med allra största sannolikhet större framgång om du i stället säger ”jag ska äta frukt flera gånger om dagen”. Därmed ersätter du godis med något nyttigt som förmodligen innebär att du går ner i vikt och därmed kan hålla ditt löfte. Man kan inte sudda ut ett beteende, men man kan ersätta det med något annat. Det kan däremot vara svårare att applicera på löftet ”jag ska sluta röka”, något som man kanske gör 20 gånger om dagen.
Ett annat tips är att se över miljön runt omkring dig. Att “ovanestäda” och ta bort påminnelser om den dåliga vanan (exempelvis askkoppar eller cigaretter) minskar risken för att du faller tillbaka. På samma sätt skapar du positiva förutsättningar att lyckas genom att “nyvanemöblera”. Det kan handla om att packa den där träningsväskan i förväg och ställa fram den synligt om du har siktet inställt på att börja träna.
Få hjälp direkt: Så kan du tillfriskna från beroendeproblem efter nyår
Vill du bli nykter efter nyår? Om du har beroendeproblem så är situationen aldrig så svartvit som att bara omformulera din önskan att bli nykter – och det är viktigt att komma ihåg. Det är heller inget som vi förespråkar i den här artikeln. För den med beroendesjukdomen kan inte sluta enbart av viljestyrka, även om man gång på gång lovar sig själv att det ska gå just den här gången.
Henrik Englund, behandlingsansvarig på The Mansion, berättar att personer med beroende ofta inför den här typen av brytpunkter i sin vardag. Det kan till exempel vara på måndagar efter en hård helg, efter en semester, eller när ett nytt år tar vid:
– Nyårsafton är definitivt en sådan brytpunkt, men bara för att du tagit det beslutet så är det inte säkert att du håller fast vid det när den dagen väl kommer. Tyvärr är det så som beroendesjukdomen fungerar. Därför är det viktigt att man söker vård när viljan väl finns där. Vänta inte en månad eller flera veckor, utan gör det nu.
Att söka sig utåt och inte försöka bli nykter på egen hand är avgörande, förklarar Henrik. För att bara plocka bort själva substansen, utan att titta på den underliggande problematiken, gör nästan alltid att man mår ännu sämre:
– Man är torrfull, eller nykter på vita knogar som det också kallas. Då behöver man stöd. En bra start om du tagit beslutet att bli nykter efter nyårsafton är att gå till ett tolvstegsmöte redan på nyårsdagen. Det ger otroligt mycket att få träffa andra beroende och se att man inte är ensam. Försök också att komma igång med en behandling direkt, antingen via oss eller genom någon annan instans inom beroendevården. Det går inte att ta kampen själv, men du kan tillfriskna om du söker hjälp.
MER OM STUDIEN:
Stockholms Universitet: Så blir det lättare att hålla nyårslöftet
Vi på The House vill passa på att önska dig en god jul och ett riktigt gott nytt år! Vi finns på plats under hela julen och mellandagarna om du vill prata med någon. Ring oss på 076-600 80 30 eller skicka iväg ett mejl till [email protected].