Är lustgas farligt? Läkaren Isak berättar

De där färgglada ballongerna som du köper på krogen är faktiskt inte så harmlösa som du kanske tror.

Att dra i sig lite lustgas under utekvällen var länge något som mest förekom på skogsravet eller pubrundan utomlands. I dag är det en allt vanligare syn på svenska krogar, där man antingen kan köpa lustgasballonger inne på krogen eller av försäljare utanför. Gasen, som egentligen är ett bedövningsmedel, ger ett kortvarigt rus som gör att du känner dig fnittrig och avslappnad. 

Men det är framför allt på nätet som försäljningen exploderat i Sverige, med en marknadsföring som främst riktar sig till en ung målgrupp. Flera sajter erbjuder dessutom expressleverans med hemkörning under kvällar och helger, helt utan krav på åldersgräns. 

För första gången har CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) nu lagt till lustgas som en av variablerna i sin årliga undersökning om skolungdomars vanor. Resultaten för 2022 visar att det är lika vanligt att ha provat lustgas som cannabis bland de tillfrågade ungdomarna i storstäderna:  

– Det var väldigt ovanligt att de som hade använt lustgas inte hade använt något annat. Det är inte en ny grupp ungdomar som provar droger, det har tvärtom tillkommit ytterligare en substans att välja på bland dem som varit intresserade av att dricka eller använda narkotika, säger avdelningschefen Ulf Guttormsson till nyhetsbyrån TT.

 

Farliga skador vid långvarigt bruk av lustgas

Att inhalera gasen är dock inte så riskfritt som många tror. De senaste åren har antalet sjukhusfall som kopplas till lustgas skjutit i höjden, enligt Giftinformationscentralen. Bara under 2022 har man tagit emot över 200 samtal från personer som drabbats av olika symtom, vilket beskrivs som “en dramatisk ökning”.

Isak Lelic är specialistläkare på Södersjukhuset i Stockholm. Han berättar att lustgas förekommit inom vården sedan 1800-talet, men att det brukats i berusningssyfte långt innan dess. Ruset du upplever när du inhalerar gasen liknar effekten som ketamin ger, ett narkosmedel som främst används av veterinärer. Däremot är lustgasen i den där ballongen betydligt farligare än bedövningen du får av tandläkaren: 

– Till skillnad från lustgasen inom sjukvården som späds ut med syre så är gasen man köper i berusningssyfte väldigt koncentrerad. Man kan omedelbart drabbas av syrebrist i hjärnan, vilket faktiskt har lett till rapporterade dödsfall. Man kan också bli akut förvirrad eller psykotisk, och råka illa ut när man befinner sig i det tillståndet, säger han.

Vid långvarigt bruk kan skadorna bli så pass allvarliga att du i värsta fall riskerar förlamning:

– Missbrukar man lustgas så inaktiveras kroppens lager av vitamin B12, som bland annat behövs för att bilda nya celler i nervsystemet. En sådan brist kan utvecklas väldigt snabbt och leda till skador på nervsystemet och ryggmärgen. Det kan vara allt från domningar och smärta till permanenta förlamningar och balansrubbningar.

 

Kan man bli beroende av lustgas?

Även om gasen inte är narkotikaklassad så råder det inget tvivel om att det kan leda till ett beroende, understryker Isak:

– Det är svårt att säga exakt vilka mekanismer som gör att vissa hamnar i ett missbruk av lustgas, men om man går från en lustgaspatron till hundratals så har det uppenbarligen skett en kontrollförlust som uppfyller alla kriterier för ett missbruk.

Markus Enochson, behandlingsansvarig på The House, tror att lustgasbruket bland unga bottnar i en oförståelse för droger i stort – man är ung, känner sig odödlig och reflekterar förmodligen inte alls kring vad som kan gå fel. Han råder föräldrar att ta det där snacket om alkohol och droger så snart man misstänker att ens barn kan komma i kontakt med det:

– Många tonåringar ser inga risker med droger överhuvudtaget, och särskilt inte när det gäller lustgas. En färgglad ballong som säljs öppet kan kännas helt ofarlig, i synnerhet om man inte fått några negativa konsekvenser av det ännu. Som förälder är det då viktigt att utgå från fakta och belysa den faktiska skadliga risken som finns.

 

Behöver du hjälp att prata med din tonåring om alkohol och droger? På The House behandlar vi inte personer under 18 år, men vi kan däremot medverka vid ett motiverande samtal tillsammans med dig och ditt barn. Ring eller mejla oss så berättar vi mer.

[email protected] eller 076-600 80 30