Att navigera genom mörka vatten: en resa genom beroendets lanskap
Julen är sällan helt problemfri för dig som är anhörig till någon med ett beroende. Då kan det vara klokt att göra en så kallad safety plan, särskilt om du är förälder.
Julhelgen är en av de högtider då vi svenskar dricker som mest. En undersökning som Kantar Sifo tagit fram på uppdrag av IQ visar att var fjärde svensk oroar sig för att någon de firar jul med ska dricka för mycket. Men det är inte alla som vågar prata om det. Att vara rädd för att man lägger sig, kanske sårar någon eller inte veta hur man ska ta själva snacket är de vanligaste anledningarna, visar undersökningen.
För den som är anhörig till någon med beroendeproblematik kan situationen ibland vara ännu mer komplex, särskilt om man även utvecklat ett medberoende till personen. I vissa fall går det inte att föra en diskussion alls med den beroende.
Sandra Ekeroth, beroendeterapeut på The House, rekommenderar att du i första hand besöker en terapeut eller självhjälpsgrupp för att få stöttning i hur du ska hantera just din situation på sikt. Den som är anhörig brukar ofta åsidosätta sig själv för den beroendes skull, men även du behöver få chansen att bygga upp ditt liv igen.
Så klarar du julen som anhörig till en beroende
Men nu till själva julhelgen – se till att du har en plan om du misstänker att personen kommer att bli för påverkad. Det är särskilt viktigt om barn finns med i bilden. På The House kan du (och även dina barn) få hjälp att ta fram en så kallad safety plan för situationer som kan komma att bli problematiska. Centralt för en safety plan är att du och barnen, eller den som blir för berusad, lämnar platsen:
– Om barn är med i diskussionen så frågar vi vilka trygga anhöriga som barnet har i sin närhet. Då kan hen ta sig till släktingar eller någon granne om det blir jobbigt hemma, säger Sandra.
En safety plan kan du också strukturera upp på egen hand, där du begränsar hur länge du umgås med den beroende under högtiden. Det kan kännas svårt, men försök att tänka på dig själv och övriga familjemedlemmar i första hand:
– Gör upp en plan för hela dagen. Det kanske räcker med att ni äter en julfrukost eller lunch tillsammans, men att du och eventuella barn sedan åker till andra anhöriga under eftermiddagen eller till en annan plats. Då behöver ni inte vara med varandra hela tiden.
Även om du själv inte har någon beroendeproblematik så rekommenderar Sandra att du skippar alkoholen helt om du är förälder – julen är trots allt barnens högtid:
– Barn uppskattar sällan att vuxna dricker alkohol. De märker väldigt fort en förändring i de vuxnas beteenden. Har man ingen problematik så bör det inte heller vara något problem att avstå alkohol under julen.
Under stora högtider hålls alltid tolvstegsmöten av olika slag, både för beroende och anhöriga. Ett sådant möte kan du också planera in i din safety plan om det känns aktuellt för dig. Vill du veta mer om vilket stöd som finns för anhöriga? Kika på länkarna här nedan!
Al-Anon: Familjegrupper i Sverige
Alkohollinjen: Stöd till anhöriga
Beroendecentrum Stockholm: För dig som är närstående
Glöm inte att du kan ringa oss på The House om du vill prata med någon – vi finns här hela julen och i mellandagarna. Ring oss på 076-600 80 30 eller skicka iväg ett mejl till [email protected].